PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : kalp yogasi‏

CaDı
20.09.07, 23:43 PM
Yogaya yolculuk

Strese karşı etkili olan yoganın, kan basıncını, kolesterolü ve şeker seviyesini düzenleyerek kalp hastalarına ilaç gibi geldiği belirtiliyor. Prof. Dr. Bingür Sönmez, hastalarına kalp yogası uyguluyor

ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK
Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, ameliyat ettiği hastaları depresyon, sigara ve sağlıksız beslenmeden korumak için birkaç ay önce ücretsiz kalp yogası programı başlattı. Sönmez'e göre, yoga en basit şekliyle yapılmış olsa bile hem vücudu fiziksel olarak güçlendiriyor, hem de stresi azaltarak iyi bir ruh hali sağlıyor. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'le kalp yogasını konuştuk.

Kalp yogası fikri nerden çıktı?

Kalp yogasını bir tek biz uygulamıyoruz. ABD'de çalışmalarını sürdüren kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, beş-altı yıldır hastalarına yoga yaptırıyor. Geçen yıl Nischala Joy Devi adında bir yoga uzmanı beni ziyarete geldi. Kendisi bir kardiyologla birlikte New York'ta kalp yogası programı hazırlamış. Ben de ameliyat ettiğimiz hastaları disipline edecek bir arayış içindeydim. Kalp yogası istediğim şeye tam oturdu.

Niye böyle bir arayışınız vardı?

Hastalarıma çok zor ameliyatlar yapıyorum, onları inanılmaz problemlerden kurtarıyorum, çok kısa sürede günlük hayatlarına dönüyorlar. Ama birçoğunu mutlu edemiyorum; ameliyat sonrasında ağır depresyon geçiriyorlar.

Neden depresyona giriyorlar?

45-55 yaş dönemi insanların hayata en bağlı oldukları, yatırımlarını gerçekleştirdikleri, bir anlamda yükseliş dönemleri. Fakat tam bu sırada birçok kişi kendini kalp hastalığının kucağında buluyor. Bir sabah evden çıkarken göğsüne birden ağrı giriyor, geçerken hastaneye uğruyor ve ikinci gün ameliyat masasına yatıyor. Bu durum da çoğu zaman depresyonla sonuçlanıyor. Problemi çözmek için hastalara psikoterapiler uyguluyoruz. Yoga da başvurduğumuz yardımcı tekniklerden biri oldu. Yoga, sadece depresyona iyi gelmiyor, aynı zamanda hastaları disipline ediyor. Çünkü ameliyattan sonra üç ay diyetlerini düzenli uygulayıp, sigara içmiyorlar, uykularına dikkat ediyorlar. Ama sonra eski yaşam biçimine hızla dönüşler oluyor. İşte kalp yogası bu noktada önemli. Çünkü bir çeşit grup terapisi gibi. Bir araya gelmeleri hastalara güç veriyor.

Peki yoga kalbe ne sağlıyor?

Yogadaki hafif egzersizler kasları güçlendiriyor, nefes teknikleri kalbe daha kolay oksijen göndermeyi sağlıyor, meditasyon da stresi azaltıyor. Araştırmalara göre, üç-altı aylık dönemde yoga yapanların kan yağları, kan şekerleri ve tansiyonları daha iyi kontrol ediliyor. Daha az ilaç kullanımıyla tansiyonları düzene girebiliyor. Bu, yoganın stres hormonu adrenalini azaltıp, mutluluk hormonu endorfini artırmasının bir sonucu.

Yogayı, ameliyattan ne kadar süre sonra öneriyorsunuz?
Bir ay sonra tüm hastalar katılabilir. Program haftada iki gün ikişer saat uygulanıyor. Üç ay sürüyor, devam etmek isteyenler bizimle devam ediyor. Daha profesyonel sürdürmek isteyenler başka merkezlere gidiyor. Çünkü yoga ömür boyu yapılmalı.

Siz hastalarınızda olumlu bir hava gözlemlediniz mi?

Kesinlikle, son derece mutlular. Streslerinin azaldığını ifade ediyorlar. Biz bu programla kalp hastalarının tansiyon ve nabız sayılarını düşürmeyi hedefledik. Gerçekten hastalara katkısının olup olmadığını birkaç ay içinde göreceğiz. Yogaya başladıkları sırada hastaların kan yağlarını ve kullandıkları ilaçları alıyoruz. Bir süre sonra bir analiz yaparak sonuçları karşılaştıracağız.

Siz yoga yapıyor musunuz?

Zaman buldukça hastalara eşlik ediyorum. Bunu yaparken bir yandan da hastalarımı gözlemliyorum. Bu da bana ayrı bir keyif veriyor.
Bu arada, kalp yogası 'kalbin arıtma programı' projesiyle devam edecek. Baypaslılarla Akdeniz'de uzun hafta sonu tatili şeklinde üç gün geçireceğiz. Yoga, meditasyon, yüzme ve Akdeniz tipi beslenmeyi kapsayacak programın ilkini eylül ayında yapmayı planlıyoruz.

Kalp yogasının klasik yogadan farkı ne?

Yoganın içinde akrobatik hareketler de var. Yüksek tansiyonu olan birinin üç dakika başını öne doğru eğip, ellerini arkaya doğru tutması doğru değil. Bu nedenle yoganın hafifletilmiş formunu kullanıyoruz. Normal yogadaki gibi yere değil, sandalyeye oturuluyor.
Çalışmalarımız 45 dakika yoga, 15 dakika da meditasyonu içeriyor.
Bir farklılık daha yaptık. Biz meditasyona ney müziğini ilave
ettik. Hastalar bir yandan yogayı yabancı bulsalar da ney sayesinde onlara daha sıcak geliyor. Neyin gerçekten çok rahatlatıcı etkisi var.

Deneyenler anlatıyor
Ruşen Borada, kalp hastası bir doktor. İki aydır kalp yogası yapıyor ve bir hafta önce yaşadığı bir deneyimi aktarıyor: "Kalp ritim bozukluğu yüzünden nabzım üç yıl önce 150'ye çıkmıştı. Ambulansla hastaneye kaldırılmış, günlerce hastanede yatmıştım. Bu, beni çok korkutmuştu. Birkaç gün önce küçük bir tartışma yaşadım ve işten erken çıktım. Eve geldiğimde nabzım çok hızlı atmaya başladı. Üç yıl önceki olayın tekrarlanmasından korktum ve hastaneye yetişmek için hemen bir taksiye atladım. Takside kaldığım 15 dakika boyunca gözlerimi kapatıp, ellerimle bize yogada öğretilen bir hareketi yaptım. Hastaneye ulaştığımda nabzım normale dönmüştü."
Gol kaçırana bağırmıyor!
Yoga dersine katılanlardan biri de üç damarına baypas yapılan Mehmet Özgüzey. Özgüzey, normalde çok 'stresli ve agresif' biri olduğunu söylüyor. Ancak yoga derslerine katıldıktan sonra rahatlamış. Bu değişimi kendisine fark ettiren de dört yaşındaki torunu olmuş: Özgüzey, koyu FB'li. Maçları bağırarak izlermiş. Ancak bir akşam takımının maçını sessizce izlemesi torununun dikkatini çekmiş: "Dede bağırsana, gol kaçırdılar..."
Eşi Ayhan Özgüzey de kalp yogası yapıyor. O da yogayla özellikle uykularının düzene girdiğini söylüyor.
'Kalbim artık sıkışmıyor'
Abuzer Karacalar, nefes darlığı şikâyetiyle doktora gitmiş ve altı ay önce baypas ameliyatı olmuş. Yogadaki nefes teknikleri kalbindeki sıkışmaları azaltmış. Üstelik daha huzurluymuş: "Eskiden trafiğe çıktığımda çok stresli olurdum. Şimdi önüme geçmek isteyen biri olursa, kızmak yerine 'Herhalde acelesi var' diyorum."
70 yaşındaki mimar Yüksel İşçan, sekiz yıl önce kalp ameliyatı geçirmiş. Bugün sağlığıyla ilgili bir şikâyeti yok. Günlük yaşamın stresinden arınma ihtiyacıyla kalp yogasına başlamış: "Etkili oldu, sıkıntılarım hafifledi."